"Να μην κρίνεις την κάθε μέρα από τη σοδειά που θερίζεις, αλλά από τους σπόρους που φυτεύεις" Robert Louis Stevenson Οι σπόροι είναι θεμέλιος λίθος της ζωής. Είναι ο τρόπος να αναπαράγεται η τροφή και για αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμοι. Η συλλογή, φύλαξη και διάθεση...
Τι βάζετε στα βάζα;
Το γυαλί είναι το αρχαιότερο από όλα τα υλικά, που ανακυκλώνουμε σήμερα. Η κατασκευή του ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους και πλέον το γυαλί μετρά περίπου 3.000 χρόνια ζωής. Τότε, όμως, το γυαλί θεωρούνται πολύτιμο υλικό και οι άνθρωποι ξαναχρησιμοποιούσαν τα...
Μικρές αλλαγές για να γίνουμε όλες μέρος της λύσης!
Μιας χρήσης κουταλάκια, πλαστικές σακούλες, συσκευασίες μιας χρήσης, τρόφιμα ανα τεμάχιο συσκευασμένα, όπου κι αν γυρίσουμε, ο,τι κι αν κάνουμε το πλαστικό και τα μιας χρήσης είδη βρίσκονται παντού!
Που πάνε όμως όλα αυτά; Δυστυχώς τα περισσότερα δεν ανακυκλώνονται διότι είτε είναι πολύ μικρά οπότε δεν γίνεται να διαχωριστούν από άλλα σκουπίδια, είτε δεν πετιούνται στους ανάλογους κάδους. Ακόμη όμως και να μπορούν να ανακυκλωθούν, η ανακύκλωση είναι η τελευταία επιλογή διότι έχει υψηλό ενεργειακό και οικονομικό κόστος.
Πολλές αισθανόμαστε ό,τι χρειάζεται να κάνουμε κάτι πολύ δύσκολο, κάτι ειδικό για να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού και την μείωση των απορριμμάτων.
Παρακάτω 10 απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σήμερα και να γίνετε μέρος της λύσης!
- Πλαστικό μπουκάλι νερού: Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία μας! Το πλαστικό όχι! Υπάρχουν δεκάδες επιλογές για επαναχρησιμοποιούμενο δοχείου νερού για να αντικαταστήσετε σήμερα το πλαστικό μπουκάλι νερού που παίρνετε μαζί σας. Για το σπίτι μπορείτε να βάλτε ένα καλό φίλτρο ώστε να έχετε την καθαρότητα του νερού που θέλετε και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνετε με απορρίμματα το περιβάλλον.
- Μαχαιροπήρουνα/καλαμάκια: Ένα σετ με μαχαιροπήρουνα στην τσάντα/αυτοκίνητο είναι μια απλή λύση ώστε να μην χρειάζεστε τα μιας χρήσης! Αν μάλιστα σας αρέσει να πίνετε τα ροφήματα σας με καλαμάκι, πλέον θα βρείτε παντού καλαμάκια ανοξείδωτα, σιλικόνης και γυάλινα!
- Οδοντόβουρτσα: στο θέμα αυτό υπάρχουν δυο προσεγγίσεις που και οι δυο έχουν στόχο στην μείωση της κατανάλωσης πλαστικού. Η ξύλινη οδοντόβουρτσα και η ηλεκτρική. Ναι, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, λόγω ότι έχουν μεγάλο χρόνο χρήσης και έτσι μειώνεται η κατανάλωση (και απόρριψη) πλαστικών μιας χρήσης οδοντόβουρτσων.
- Χαρτί κουζίνας: θυμάστε που πριν κάποια χρόνια δεν είχαμε χαρτί κουζίνας; τι κάναμε; χρησιμοποιούσαμε παλιές πετσέτες! Αν πάλι θέλετε να έχετε ένα ρολό χαρτί κουζίνας στην θήκη του, υπάρχουν υφασμάτινα ρολά κουζίνας που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται.
- Πλαστικές σακούλες: 4 υφασμάτινες στο αυτοκίνητο, και πάντα 1 με 2 στην τσάντα, και δεν θα χρειαστεί ξανά να πάρετε πλαστική σακούλα μιας χρήσης για τα ψώνια σας! Αν πάλι ήδη έχετε, χρησιμοποιήστε τες!
- Συσκευασίες τροφίμων και ειδών: Μια αρκετά ευρεία χρήση του πλαστικού είναι στις συσκευασίες τροφίμων και ειδών. Πλαστικές θήκες, πλαστικές μεμβράνες, μπουκάλια χυμών/σάλτσες, και γενικά αν παρατηρήσετε σχεδόν όλα τα τρόφιμα είναι σε πλαστική θήκη. Αναζητήστε χύμα τρόφιμα, συνεργαστείτε με παραγωγούς που μπορούν να σας τα προμηθεύσουν χωρίς συσκευασία, και επιλέξτε μεγάλες συσκευασίες αντί για μικρές. Κάποιες εταιρίες κάνουν και ξανάγεμισμα.
- Φαγητό: Δυστυχώς, πετάμε περισσότερο φαγητό από ότι καταναλώνουμε! Και στην Ελλάδα που ακόμη δεν υπάρχουν παντού κάδοι κομποστοποιησης, όλος αυτός ο όγκος πηγαίνει στα γενικά σκουπίδια. Η πιο απλή και εύκολη λύση, που βοηθάει και στην μείωση της συσκευασίας τροφίμων είναι ο προγραμματισμός. Βγάζουμε το μενού της εβδομάδας (ή και του μήνα) και υπολογίζουμε το τι θα χρειαστούμε. Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε περίπου τι ποσότητα θα χρειαστούμε, αγοράζουμε τα είδη που θέλουμε στην υπαίθρια αγορά παραγωγών, ή παραγγέλνουμε τα είδη που θέλουμε από παραγωγό και χωρίς το άγχος “τι θα φάμε σήμερα”
- Διαχωρισμός σκουπιδιών: συχνά δεν αναφέρεται, αλλά ακόμη δεν κάνουμε σωστό διαχωρισμό σκουπιδιών ανάμεσα σε αυτά που ανακυκλώνονται, αυτά που δεν ανακυκλώνονται, αυτά που βιοδιασπώνται και αυτά που επαναχρησιμοποιούνται. Ξεκινήστε σήμερα και χωρίζεται τα απορρίμματα διότι μαζί τους ζούμε! Και πολύ βασικό: όσο πιο μικρός όγκος, τόσο καλύτερα! Διπλώστε εκείνη την συσκευασία χυμού!
- Σαπούνια και καθαριστικά: Υπάρχουν πλέον πληθώρα σαπουνιών για το σώμα, για το πρόσωπο, για τα μαλλιά, για την κουζίνα, ενώ για τον καθαρισμό του σπιτιού αν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας καθαριστικά!
- Σερβιέτες περιόδου, ακράτειας και καθημερινής χρήσης: Οι γυναίκες καταναλώνουμε περίπου 11.000 είδη περιόδου μιας χρήσης στην ζωή της! Αντικαταστήσετε τες με υφασμάτινες πλενόμενες σερβιέτες και έτσι θα μειώσετε τον όγκο απορριμμάτων, αλλά και θα φροντίσετε την περιοχή καθώς θα μειωθούν οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από της μιας χρήσης σερβιέτες!
Κάθε μικρή αλλαγή είναι σημαντική διότι πρώτα από όλα επηρεάζει την δική μας υγεία!
Αρχική δημοσίευση για το Serrebrity
Ακολούθησε τη συζήτηση
0 Σχόλια